Se incarca...

Raportul național privind asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România în 2015

21 decembrie 2016


Ministerul Afacerilor Externe a publicat Raportul național privind asistența oficială pentru dezvoltare (AOD) acordată de România în 2015. Raportul prezintă contribuțiile AOD raportate de ministerele și alte instituțiile publice din România și stadiul în care se află politica de cooperare pentru dezvoltare la momentul actual.

Raportul a fost elaborat pe baza informaţiilor primite de la 19 ministere de linie şi alte instituții publice active în implementarea politicii naţionale în domeniul cooperării pentru dezvoltare.

Astfel, bugetul naţional total destinat asistenţei pentru dezvoltare, raportat de România în 2015, a fost de 633.260.191,53 RON (echivalentul a 157,84 milioane de USD), reprezentând 0,09% din venitul național brut (VNB).

Sectoarele care au beneficiat cel mai mult de finanţare din bugetul de cooperare pentru dezvoltare în anul 2015 au fost: educația, buna guvernare și societatea civilă și asistența umanitară.

Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice și Ministerul Afacerilor Externe au avut cea mai mare contribuție la bugetul național de cooperare pentru dezvoltare în 2015. Ca şi în anii precedenţi, bursele de studiu şi cheltuielile conexe, raportate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, continuă să ocupe în 2015 un rol important printre priorităţile asistenţei acordate de România.

Printre principalele ţări beneficiare de AOD din partea României în 2015 se numără: Republica Moldova, Serbia şi Tunisia, cea mai mare pondere din totalul contribuţiilor de tip bilateral fiind deţinută, ca şi în anii anteriori, de Republica Moldova (56%).

2015 - Anul european pentru dezvoltare

2015 a fost un an important pentru România, fiind desemnat Anul european pentru dezvoltare (AED2015) pentru a marca angajamentul Uniunii Europene (UE) în accelerarea progresului către îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, precum și intensificarea eforturilor de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă până în 2030. România s-a alăturat echipei statelor membre ale UE care au implementat o strategie de comunicare ce a vizat aducerea domeniului dezvoltării mai aproape de cetățenii români. Până la sfârșitul anului 2015, aproape 3 milioane de cetățeni români au aflat despre eforturile UE și ale României de a face lumea un loc mai bun, printr-o serie de activități de comunicare.


Citiți mai multe despre contribuția României la dezvoltarea globală în anul 2015.

×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii